Thyholm FDFs sommerlejr på Møgelø 

For rigtig mange år siden brugte man det historiske udtryk ”bliuen ewich tosammende ungedeelt ” (for evigt tilsammen udelt) om forholdet mellem Slesvig og Holsten. Nu om dage er man ligefrem ved at kunne bruge den samme vending om forholdet mellem Thyholm FDF og sommerlejren Møgelø.

I år er det nemlig 60 år siden, at Thyholm FDF var på sommerlejr på Møgelø  nede i Julsø lige over for Himmelbjerget for første gang, og siden har kredsens sommerlejre været på den   ø lige bortset fra engang midt i 50’erne (i 1957, i 1958) og i 1996, da landslejren på Sletten gerne ville benytte øen.
  60 år er mange år for en børne- og ungdomskreds at holde sommerlejr det samme sted, men jeg kan godt forstå, at Thyholm FDF bliver ved. Hvem mindes ikke med glæde de gode kredslejre på Møgelø med de traditionsrigehøjdepunkter som flagparade om morgenen – jeg kan huske fra min egen drengetid, at vi skulle stå på række med hænderne fremme, så de inspicerende ledere kunne konstatere, at vi ved morgenvasken havde gjort fingrene rene, og at der ikke var for meget jord under neglene. Af traditioner kan jeg fortsætte med tur til Himmelbjerget, olympiadedag, hike hvor de større børn skulle besøge Gl. Rye med kirken, der har spillet en rolle i danmarkshistorien, Ry, Øm Kloster og måske også Gudenåmuseet. Der kan nævnes lejravisen, lejrbål, lejrgudstjenester og siestaen med åben tut.
   På en sommerlejr på Møgelø lærer deltagerne at arbejde sammen og indordne sig under hinanden, da der er en masse, der skal gøres.
En hel boplads skal bygges op. Lejrlivet skal fungere. Der skal holdes ryddet op på sovesalen og i teltene, og maden skal laves, hvad enten den bliver lavet over bål af væbnerne ude på bopladserne, eller den bliver lavet af tanterne i køkkenet.
Lejrdeltagerne bliver trænet i en spisesalskultur, da der skal være nogenlunde ro under måltidet, og de får øvelse i at få service og bestik af bordene nærmest på lejrmanér, idet de brugte ting bliver sendt op langs bordene ud til midtergangen.
   Der skal også være tid til at slappe af og lave ingenting og til badeture i Julsø.    Jeg kan huske, at vi i vores lemvigtid flere gange var på weekend på Sletten lige vest for Himmelbjerget. Så var vi nogle, der gik hen til Æblegården for at sejle i kanoer hen til Sletten, og nogle af os skulle lige en smut over til Møgelø.
Ja, Møgelø fylder meget hos børn og unge mennesker og unge mennesker, der er blevet lidt ældre her fra Thyholm. Livet i FDF og sommerlejrene på  Møgelø har været med til at præge børn og unge – jeg er ikke langt fra at ville sige, at noget af deres karakter er dannet derigennem.
Minderne om Møgelø vil bestå.

Niels OdgaardKlik på et billede for at se en forstørrelse.